Er is een technische storing bij HuisartsDichtbij. Hierdoor kunt u mogelijk niet inloggen op de digitale patiëntenomgeving.
Koorts: dit kan je er tegen doen
Voel je je ziek en lig je te zweten in bed? Dan heb je misschien wel koorts. Vaak is er geen reden tot paniek en is het een kwestie van ‘uitzieken’. Je lichaam is namelijk hard aan het werk om de infectie in je lijf te bestrijden. Lees hier alles over koorts.

Wanneer heb je koorts?
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk ‘verhoging’.
Hoe meet je koorts?
Je lichaamstemperatuur kan je het best meten met een koortsthermometer via je anus. Het is wetenschappelijk bewezen dat een meting via je poepgat het betrouwbaarst is. Een oorthermometer is dat bijvoorbeeld minder. Huisartsen geven aan dat het voldoende is om één keer per dag je temperatuur op te meten.
Waarom krijg je koorts?
Koorts is een reactie van je lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën minder goed; je lichaam is dus eigenlijk heel goed bezig. Zodra je lichaam de ziekte de baas is, daalt je lichaamstemperatuur weer. De hoogte van je koorts zegt op zich weinig over de ernst van je infectie. Zolang je lichaam de warmte kwijt kan, zal je temperatuur niet boven de 42 graden uitkomen. Koorts komt het meest voor bij kinderen tussen de nul en vier jaar.
Wat moet je doen bij koorts?
Als jij of je kind koorts hebt, dan is het slim op een aantal dingen te letten:
- Drinken, drinken, drinken
Bij koorts is het belangrijk om goed te drinken - zo wordt het vocht dat het lichaam verliest door het zweten weer aangevuld. Let vooral op de hele kleintjes: kinderen onder de twee jaar kunnen snel uitdrogen als ze niet voldoende drinken. - Try to stay cool…
Het lichaam moet bij koorts de warmte kwijt kunnen. Let daarom op dunne kleding die zeker niet te strak zit. In bed is een deken vaak veel te warm, een laken is meestal voldoende. - Check het weer voordat je naar buiten gaat
Koorts betekent niet automatisch binnenblijven. Als je naar buiten gaat, check dan wel even het weer en kleed je er ook op. Beter iets te warm dan te koud, die sjaal of muts kan altijd weer af.
Wil je weten wanneer het raadzaam is om de huisarts in te schakelen bij koorts? Of welke medicijnen er helpen tegen koorts? Lees dan deze blog.