Do’s en don’t bij de griep

Lig je te snotteren op de bank en voelt je lichaam als een kacheltje? Keelpijn.. hoofdpijn.. spierpijn.. verkoudheid… Je bent zeker niet de enige met griep. Gelukkig gaat de griep vaak vanzelf weer over, maar wat tips om het herstelproces wat te versnellen zijn altijd handig. Weten hoe je het snelst van griep af kunt komen of wil je griep juist voorkomen? Lees dan snel verder.

Vrouw ligt met een waterkruik op haar buik

Tip 1: Neem rust!

Mensen denken vaak dat rusten betekent dat je de hele dag in bed moet liggen. Dat hoeft niet, maar mag natuurlijk altijd als je daar wel behoefte aan hebt. Rusten betekent vooral dat je lichamelijke inspanning vermijden. Neem dus lekker een keer de lift in plaats van de trap en zeg je sporttraining voor vanavond een keertje af.

Tip 2: Koortsvrij = niet griepvrij

Last gehad van koorts en is het nu eindelijk over? Top, maar dat betekent niet gelijk dat het griepvirus direct uit je lichaam verdwenen is. Neem als je koortsvrij bent nog één tot drie dagen rust en bouw daarna langzaam je lichamelijke inspanningen op.

Tip 3: Drink, drink, drink

Je moet altijd voldoende drinken, maar vooral als je koorts hebt. Je zweet namelijk enorm veel als je koorts hebt, waardoor je veel vocht verliest. Met genoeg water drinken vul je dit vochtverlies weer gemakkelijk aan.

Tip 4: Gebruik papieren zakdoekjes

Verkouden? Snuit je neus dan in papieren zakdoeken. Gooi deze ook na één keer gebruiken meteen weg, wel zo fris!

Tip 5: Slik paracetamol tegen de pijn

Tegen de koorts en pijn van het griepvirus kan je paracetamol nemen. Er bestaan geen geneesmiddelen die de griep kunnen genezen; antibiotica helpt dus niet tegen de griep. Waarom niet? Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen en de griep is een virus.

Geen zorgen, het gaat over

De griep gaat vaak vanzelf weer over, bij de een eerder dan bij de ander. Meestal verdwijnt koorts en pijn rond de drie tot vijf dagen. Het kan wel langer duren voordat je je echt weer helemaal fris en fruitig voelt, dus pak goed je rust.

(Nog) geen griep? Lucky you!

Heerst de griep maar heb je er zelf nog geen last van? Fijn. Maar hoe kom je precies aan griep? Het griepvirus komt in de luchtwegen en veroorzaakt daar een infectie, die ook gevolgen kan hebben voor de rest van je lichaam. Je kan op twee manieren besmet raken: als je het virus inademt of wanneer het virus via je handen in je neus of mond komt. Heel simpel, maar hoe kan jij jezelf het beste wapenen tegen het griepvirus?

Probeer zo min mogelijk je neus en mond aan te raken. De handeling is zo gemaakt, maar let goed op: via je neus en mond heb je het virus heel makkelijk te pakken. Om de kans op het virus nog meer te verkleinen is het handig vaak je handen te wassen met water zeep.

Wil je een afspraak maken met je huisarts? Bekijk hier jouw dichtstbijzijnde locatie.